در دنیای امروز، حضور در فضای مجازی به یکی از عوامل کلیدی موفقیت در کسب و کارها تبدیل شده است. با رشد روزافزون وب سایت ها و صفحات وب، یافتن یک راه برای جذب مخاطبان و جایگاه مناسب در موتورهای جستجو اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
گوگل، به عنوان یکی از قدرتمندترین موتورهای جستجو در دنیا، از الگوریتم های پیچیده ای برای ارزیابی و رتبه بندی محتواها در صفحات وب استفاده می کند. این الگوریتم ها، با توجه به مجموعه ای از عوامل و پارامترها، تعیین می کنند که یک وب سایت یا مطلب خاص چگونه در نتایج جستجو نمایش داده شود. در ادامه این مقاله از آژانس دیجیتال مارکتینگ مهرگان با ما همراه شوید تا شما را با تمام الگوریتم های گوگل آشنا کنیم.
الگوریتم های گوگل به مجموعه ای از قوانین و مراحل محاسباتی گفته می شود که توسط موتور جستجوی گوگل برای ترتیب بندی صفحات و نمایش آنها در نتایج جستجو استفاده می شوند. این الگوریتم ها به گوگل کمک می کنند تا صفحات وب را بر اساس معیارهای مختلفی مانند کیفیت، محتوا، ارتباطات پیوندی، تجربه کاربری، سرعت بارگیری و… در رتبه بندی قرار دهد. هدف اصلی این الگوریتم ها بهبود تجربه کاربری و ارائه نتایج دقیق و مرتبط به کاربران است.
الگوریتم های گوگل به صورت مداوم به روزرسانی میشوند تا با تغییرات در رفتار و نیازهای کاربران سازگار باشند. این به روزرسانی ها می توانند تغییراتی کوچک و یا تغییراتی بزرگ باشند.
الگوریتم های گوگل انواع مختلفی دارند که هر یک نقش و تأثیر مشخصی در تعیین ترتیب بندی صفحات در نتایج جستجو دارند. در زیر، به معرفی الگوریتم های موتور جستجوی گوگل می پردازیم :
این الگوریتم به منظور ارزیابی و رتبه بندی صفحات وب در سال 1998 میلادی توسط Larry Page و Sergey Brin در دانشگاه استنفورد ایجاد شد. این الگوریتم اولین الگوریتمی بود که در موتور جست و جوی گوگل از آن استفاده شد.
این الگوریتم در سال 2004 به گوگل اضافه شد. کار این الگوریتم بدین صورت میباشد که گاهی اوقات، رتبه صفحات یک وبسایت را در صفحه نتایج گوگل تغییر میدهد. این الگوریتم بعد از اعمال این جابجایی ها، به بررسی رفتار کاربران (میزان کلیک، میزان ماندگاری در صفحه، میزان تعامل با صفحه و…) می پردازد و بر این اساس میزان مفید بودن آن صفحه برای کاربران را می سنجد.
یک مفهوم یا تئوری مرتبط با عملکرد موتور جستجوی گوگل است که توسط برخی افراد و وبمسترها مطرح شده است. این تئوری بیان می کند که وبسایت های جدید پس از راه اندازی و ثبت در موتور جستجوی گوگل، به اصطلاح در یک “صندوق شن” قرار می گیرند. در واقع این الگوریتم مانعی برای رتبه گرفتن وبسایت های تازه تاسیس و نوپا می باشد. هدف از این کار، جلوگیری از رتبه گرفتن وبسایت های بی کیفیت و کم ارزش میباشد. لازم به ذکر است که گوگل هیچ گاه وجود این الگوریتم را تایید نکرد، با این حال بسیاری از متخصصان سئو از وجود آن اطمینان دارند.
الگوریتم هیل تاپ به وسیله ی گوگل در سال های اولیه فعالیت خود (سال 2004) به منظور بهبود دقت نتایج جستجو و تعیین اهمیت وبسایت ها برای کلمات کلیدی مشخص، استفاده می شد. با گذشت زمان و ایجاد الگوریتم های جدیدتر و هوشمند تر، الگوریتم تپه منسوخ و بازنشسته شد.
یکی از الگوریتم های موتور جستجوی گوگل است که در سال 2010 معرفی شد. الگوریتم کافئین گوگل باعث شد تا صفحات وبسایت ها، سریع تر و بهینه تر توسط گوگل ایندکس شوند، تا کاربران بتوانند به جدیدترین مطالب منتشر شده در سایت ها دسترسی داشته باشند.
یکی از الگوریتم های گوگل در سئو میباشد. هدف این الگوریتم، بهبود کیفیت نتایج جستجو و جلوگیری از نمایش محتواهای کم ارزش و پست های تکراری میباشد. این الگوریتم اولین بار در فوریه 2011 معرفی شد و سپس در سال 2016 به عنوان یکی از الگوریتم های مهم و تاثیر گذار، در هسته گوگل قرار گرفت.
در سال 2011 رونمایی شد. این الگوریتم سعی دارد تا محتواهای جدید و به روز را در نتایج جستجو گوگل به رتبه های بالاتری منتقل کند تا کاربران بتوانند به اطلاعات تازه و به روز دسترسی پیدا کنند.
این الگوریتم که در سال 2012 ایجاد شد، باعث میشود تا ip سایت، بر نتایجی که گوگل به کاربران نشان میدهد تاثیر داشته باشد. در واقع این الگوریتم بر جست و جو محلی متمرکز بود.
این الگوریتم (ایجاد در سال 2012) به منظور مقابله با وب سایت هایی که مطالب خود را از وبسایت های دیگر کپی می کردند ایجاد شد. در واقع با روی کار آمدن این الگوریتم، رتبه سایت هایی که محتوای کپی و تکراری منتشر می کردند افت کرد.
الگوریتم EMD در ژوئن 2012 معرفی شد. هدف از ایجاد آن، جلوگیری از رتبه گرفتن سایت های بی کیفیتی بود که نام دامنه آنها با عبارت مورد سرچ کاربران یکی بود. به عنوان مثال : ممکن بود سایتی با نام jpgconverter.com به کاربرانی که عبارت jpg converter را در گوگل سرچ می کردند نمایش داده شود (بدون در نظر گرفتن کیفیت سایت).
این الگوریتم به تحلیل لینک های ورودی به وب سایت ها (بک لینک ها) می پردازد و تلاش می کند لینک های پولی، کم ارزش یا تقلبی را شناسایی کرده و تأثیر آنها در رتبه بندی وب سایت ها را کاهش دهد. این الگوریتم نیز در سال 2012 به گوگل اضافه شد. پنگوئن یک از مهمترین الگوریتم های سئو میباشد.
این الگوریتم نیز در سال 2012 میلادی به گوگل اضافه شد و هدف آن مقابله با وب سایت هایی که تبلیغات زیادی در بالای صفحات خود قرار میدادند بود. البته این تبلیغات در صورتی که برای کاربران آزار دهنده و زیاد نبودند، مشکلی نداشت.
در سال 2013 رونمایی شد و هدف آن حذف وبسایت های فروشگاهی بی کیفیت از صفحه نتایج گوگل بود. الگوریتم گورخر به عنوان یک هشدار بسیار مناسب برای وب سایت های فروشگاهی عمل کرد که بدون در نظر گرفتن نیازها و تجربه کاربری، به فعالیت می پرداختند و خدمات نامناسبی ارائه می دادند.
این الگوریتم در سال 2013 معرفی شد. الگوریتم مرغ مگس خوار با استفاده از تکنیک های پردازش زبان طبیعی و یادگیری ماشین، به تفسیر بهتر عبارات کاربران در هنگام جستجو می پردازد. به عبارت دیگر، به جای اینکه تنها کلمات کلیدی موجود در صفحات را با عبارت سرچ شده تطبیق دهد، این الگوریتم سعی می کند تا مفهوم کلی عبارات جستجو شده را درک کند و به کاربران نتایج دقیق تری را ارائه دهد.
این الگوریتم در سال 2013 به منظور مقابله با سایت های قمار و وب سایت هایی با محتوای غیر اخلاقی به الگوریتم های گوگل اضافه شد.
این الگوریتم که در سایت 2014 ایجاد شد، همانند الگوریتم ونیز بر روی سئو محلی تمرکز دارد. الگوریتم کبوتر تلاش می کند تا بهترین نتایج محلی را برای کاربران، در نزدیکی مکانی مشخص به نمایش بگذارد.
در سال 2015 حدود 50% از کاربران برای سرچ در گوگل، از تلفن همراه خود استفاده می کردند. بنابراین با رونمایی از این الگوریتم، وب سایت هایی که صفحات خود را برای نمایش در موبایل نیز بهینه کرده بودند، از امتیازات ویژه ای در رتبه بندی برخوردار شدند.
این الگوریتم که در سال 2015 منتشر شد، از تکنیک های یادگیری ماشین و هوش مصنوعی برای تفسیر و فهم بهتر معنای جستجوهای کاربران استفاده می کند.
این الگوریتم نیز به منظور بهبود سرچ محلی در سال 2016 راه اندازی شد. در واقع به واسطه این الگوریتم، کسب و کارهای محلی که امکان کسب رتبه در گوگل را نداشتند، ساده تر در صفحه نتایج جست و جو نمایان شدند.
این الگوریتم که در سال 2017 منتشر شد، در ابتدا بدون اسم بود. بعد از مدتی، Gary IIIyes در یک توییت اعلام کرد، تمام آپدیت هایی که از این به بعد منتشر می شوند و بدون اسم هستند، فرد نام دارند.
هدف از انتشار این الگوریتم مقابله با وبسایت هایی بود که ویژگی های : تبلیغات بیش از حد، محتواهای کوتاه، محتواهای بی کیفیت، لینک های ورودی بی کیفیت را داشتند.
این الگوریتم در سال 2018 به منظور بهبود کیفیت نتایج جستجوی حوزه پزشکی و بهداشت منتشر شد و تلاش کرد تا اطلاعات بهداشتی و پزشکی دقیق تر و معتبرتری را در نتایج جستجو ارائه دهد. جالب است بدانید الگوریتم Medic تنها الگوریتمی است که برای یک حوضه خاص طراحی و منتشر شد.
این الگوریتم در تاریخ اکتبر 2019 معرفی شد و تغییرات عمده ای در نحوهٔ تفسیر و فهم عبارات، توسط موتور جستجوی گوگل ایجاد کرد. هدف اصلی BERT افزایش دقت و سطح فهم موتور جستجو در مورد مفاهیم و معانی متن ها بود. با استفاده از این الگوریتم، گوگل به تفسیر دقیق تر عبارات پرداخته و بهترین و مرتبط ترین نتایج جستجو را در اختیار کاربران قرار می دهد.
با گذشت زمان و فراگیر شدن استفاده از تلفن های همراه برای کارهای روزمره، گوگل نیز این الگوریتم را در سال 2019 معرفی کرد. بر اساس این الگوریتم گوگل ابتدا نسخهٔ موبایل وب سایت ها را برای ایندکس و تحلیل مورد استفاده قرار می دهد و سپس بر اساس این اطلاعات، نتایج جستجو را برای هر دو دستگاه موبایل و دسکتاپ نمایش می دهد.
EAT مخفف عبارات Expertise، Authoritativeness و Trustworthiness می باشد. در واقع EAT به طور مستقیم یک الگوریتم مشخص نیست، اما اصول و معیارهای مرتبط با آن در فرآیند ارزیابی وب سایت ها توسط گوگل در نظر گرفته می شوند. این مفهوم به اهمیت میزان تخصص، اعتبار و قابلیت اعتماد وب سایت ها و محتواها برای کاربران اشاره دارد.
MUM مخفف عبارت “Multitask Unified Model” است که توسط گوگل در سال 2021 معرفی شد. این مدل چند منظوره، به استفاده از هوش مصنوعی متکی است و توسط متخصص هندی به نام “Prabhakar Raghavan” طراحی شد. گوگل اعلام کرده است که مدل MUM به عنوان یک بروزرسانی از الگوریتم BERT عمل می کند، با این حال اهمیت و عملکرد آن هزاران برابر بهتر از BERT می باشد.
جمع بندی
در این مقاله به معرفی الگوریتم های رتبه بندی گوگل پرداختیم. اگر شما یک فرد سئوکار هستید، اهمیت آشنایی با الگوریتم های گوگل برای سئو، برای شما دو چندان می شود. لازم به ذکر است که در این مقاله تنها قصد معرفی مهم ترین الگوریتم های گوگل را داشتیم، بنابراین از ارائه توضیحات بیشتر و تکمیلی در مورد هر الگوریتم خودداری کردیم. بنابراین در مقالات بعدی با ما همراه باشید تا تمامی این الگوریتم ها را به صورت کامل و جامع مورد بررسی قرار دهیم.