فهرست مطالب این صفحه
Toggleسرور به چه معناست؟ سرور در زبان فارسی به معنای سرویس دهنده میباشد. در ساده ترین حالت می توان گفت، سرور کامپیوتری همیشه روشن و قدرتمند است که کاربران در زمان های مختلف از آن انتظار پاسخ به درخواست های خود را دارند. همچنین server ها، در تمام طول شبانه رو به اینترنت پرسرعت متصل بوده و آماده ارائه خدمات به کاربران می باشند. تاریخچه سرورها به سال 1981 برمی گردد.
برای درک بهتر از سرورها و کاربرد سرور بهتر است با ذکر یک مثال پیش برویم. هنگامی که شما به دنبال یک آهنگ، تصویر، فیلم و یا هرچیز دیگری در دنیای اینترنت هستید، چه کاری انجام میدهید؟
شما ابتدا وارد مرورگر گوشی و یا لپ تاپ خود شده و عبارت مورد نظر خود را جست و جو می کنید. به عنوان مثال مرورگر کروم را باز کرده و تایپ می کنید “دانلود آهنگ جدید”.
بعد از سرچ عبارت ذکر شده، هزاران سایت برای شما به نمایش در می آیند، و شما میتوانید از هر سایتی که خواستید، آهنگ مورد نظر خود را دانلود کنید.
سوال مهم در اینجا، این است که این آهنگ ها چگونه برای دانلود در دسترس شما قرار می گیرند؟ هر سایت از یک سری متن، تصویر، کدهای برنامه نویسی، فایل هایی برای دانلود و … تشکیل میشود. همان طور که تصاویر، آهنگ ها، فیلم ها و برنامه های تلفن همراه شما، بر روی حافظه داخلی گوشی (یا بر روی SD کارت) ذخیره میشوند، اطلاعات مربوط به هر سایت نیز در یک فضای اختصاصی ذخیره میشوند. این فضای اختصاصی سرور می باشد.
در ادامه نیز، هرگاه کاربری درخواست بازدید از سایت را داشته باشد، مرورگر درخواست کاربر را به این سرورها ارجاع داده، و پس از دریافت اطلاعات (متن، عکس و…) سایت را به کاربر نشان میدهد.
لازم به ذکر است که کاربرد سرورها، تنها در طراحی سایت و نمایش سایت به کاربران خلاصه نمی شود و از سرورها در موارد بسیار مختلف دیگری نیز استفاده می شود که در ادامه به توضیح آنها نیز می پردازیم.
سرورها انواع مختلفی دارند که هر کدام برای کاربرد خاصی ساخته شده اند. این سرورها وظایف مختلفی از جمله خدمات ایمیل، ویدئو، میزبانی وب سایت و … را بر عهده دارند. در ادامه به معرفی برخی از پرکاربردترین انواع سرورها می پردازیم. این سرورها عبارتند از:
فایل سرور (File Server): برای ذخیره فایل ها از این سرورها استفاده می شود. آنها وظیفه دارند که این فایل ها و اطلاعات را از طریق شبکه به کلاینت ها (منظور از کلاینت کاربران میباشند) ارائه دهند. این نوع سرور، ابتدایی ترین و قدیمی ترین نوع برای استفاده در شبکه ها میباشد.
سرور بازی (Game Server): سروری است که تمام رویدادهای یک بازی ویدئویی چند نفره در آن رخ می دهد. افرادی که می خواهند به صورت چند نفره بازی کنند، باید به یکی از این سرورهای بازی متصل شوند. سرورهای بازی به دو دسته سرورهای بازی شبکه داخلی و سرورهای بازی اینترنتی تقسیم می شوند.
سرور پایگاه داده (Database Server): سروری است که پایگاه داده مورد استفاده مشتریان یا سیستم های شبکه را فراهم می کند. تمام اطلاعات پایگاه داده در این سرور ذخیره و پردازش می شود. به عنوان مثال اطلاعات کاربران بانک ها در این نوع سرورها ذخیره می شوند.
Application Server: یه سرور است که برنامه های کاربردی بر روی آن نصب شده و کاربران می توانند از این برنامه ها استفاده کنند. به عنوان مثال برنامه فتوشاپ را در نظر بگیرید. برای استفاده از این برنامه باید آن را بر روی سیستم خود نصب کرده و سپس از آن استفاده کنید.
برخی شرکت ها این برنامه یا برنامه های مشابه آن را بر روی سرورهایی خاص راه اندازی میکنند و کاربران می توانند بدون انجام هیچ گونه کار اضافه و از طریق اتصال به سرور مورد نظر، از آن برنامه استفاده کنند.
وب سرور (Web Server): وب سرور چیست؟ از آنها برای راه اندازی وب سایت ها استفاده می شود. این سرورها وظیفه ذخیره اطلاعات مربوط به یک سایت و ارسال آن به مرورگر کاربر را بر عهده دارند.
ایمیل سرور (Mail Server): هدف از ایجاد و استفاده از Mail Server ها، ارسال ایمیل به کاربران می باشد.
سرور پروکسی (Proxy Server): به عنوان رابط بین سرور اصلی و مشتری استفاده می شود. نحوه کار این سرورها مانند VPN های شخصی است. یعنی بعد از اینکه Proxy Server اطلاعات را تایید کرد، آن را به server اصلی منتقل می کند.
سرور صوتی/تصویری (Audio/Video Server): این سرورها محتواهای چندرسانه ای را در اختیار وب سایت ها قرار می دهند و به کاربران امکان پخش یا دریافت محتوای چند رسانه ای را می دهند.
سیستم عامل مورد استفاده در سرورهای مختلف، می تواند متفاوت باشد. انتخاب نوع سیستم عامل و نرم افزار نصب شده بر روی سرور به اهداف و نیازهای مدیران سایت و سایر شرکت ها بستگی دارد. متداول ترین سیستم عامل ها و نرم افزارهای مورد استفاده در سرورها عبارتند از:
سرورهای حرفه ای با کامپیوترهای خانگی معمولی بسیار متفاوت هستند. به طور کلی برخی از تفاوت های سرور با کامپیوتر معمولی را می توان به صورت زیر بیان کرد:
مکانهای ویژهای در سراسر جهان به نام مراکز داده برای نگهداری سرورها ساخته شدهاند که بر کیفیت شبکه، پشتیبانی قطعات و نرمافزار مورد نیاز server ها تمرکز دارند. این مراکز داده شرایط ویژه ای را برای استفاده از سرورها به دور از قطعی و سایر مشکلات فراهم می کنند. بنابراین “مرکز داده” یا همان دیتا سنتر(Datacenter) مکانی است که صدها یا هزاران server را در خود جای می دهد.
جمع بندی
در این قسمت از آژانس مهرگان شما را با تعریف سرور آشنا کرده و به بررسی انواع آن پرداختیم. در آخر نیز باید به این نکته اشاره کنیم که در صورتی که قصد خرید یک سرور را دارید، قبل از خرید باید به مواردی همچون قیمت سرور، سیستم عامل، مکان فیزیکی سرور، مشخصات server و… توجه داشته باشید.